Over de maker van het schilderij: Yair Aa

Tussen poëzie en kunst

Als je twee kunstwerken naast elkaar plaatst, is het resultaat veel meer dan de som der delen. Nog boeiender wordt het wanneer de twee werkstukken tot twee verschillende disciplines behoren. Met deze gedachte is de samenwerking tussen Vertaalwedstrijd Hebreeuws en de kunstenaar Yair Aa tot stand gekomen.

Het werk van Yair Aa is te zien op de kaften van de boekenreeks die Vertaalwedstrijd Hebreeuws uitgeeft. Omdat de gekozen werken niet speciaal voor de wedstrijd zijn gemaakt, blijft de artistieke vrijheid van de kunstenaar bewaard. Met de publicatie van de dichtbundels bieden we de lezers dan ook niet alleen de poëzie van de grote Hebreeuwse dichters, maar ook een reeks artistieke objecten.

Om Vertaalwedstrijd Hebreeuws te steunen schenkt de kunstenaar ieder jaar de kafttekening, die vervolgens wordt geveild. Zie hier de kafttekening van 2017, en hier die van 2018.

Yair Aa (Be’er Ya’akov, Israël, 1963) woont en werkt in Amsterdam. Hij studeerde aan de fotoacademie Hans Götz te Haarlem en aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Tijdens een grote wereldreis legde hij de basis voor zijn studie fotografie. Tegenwoordig werkt hij voornamelijk met aquarel, inkt, potlood en acrylverf.

yair-aa Over de maker van het schilderij: Yair Aa

Yair Aa

Het werk van Yair Aa prikkelt de fantasie. Hij is een tovenaar die ons zijn eigen wereld laat zien, die met perspectief goochelt en een geheel eigen opvatting van de zwaartekracht heeft. Qua vorm en thema, alsook in de innerlijke noodzaak om zich met het maken van kunst staande te houden, vertoont zijn werk verwantschap met dat van Paul Klee en Charlotte Salomon.
De bijzondere persoonlijke geschiedenis die in het oeuvre van de kunstenaar wordt weerspiegeld laat zich weliswaar niet gemakkelijk verwoorden, maar nodigt wel uit tot zelfverkenning. Zijn aquarellen gaan over mensen – in zichzelf gekeerd of juist in relatie tot elkaar. Hij plaatst ze in een wonderlijke wereld die op zijn kop staat: als tegenvoeters, acrobaten, muzikanten,mensdieren of diermensen. Het zijn losse observaties, meer niet. Zo we willen, kan zowel het kind in ons als de volwassene zich hier thuis voelen.
Voor een korte documentaire over de kunstenaar en een beschrijving van zijn werk door Henk van Os, oud-directeur van het Rijksmuseum, klik hier.